Sociale media


Het is niet alleen Facebook, Twitter en Hyves zoals velen denken, er zijn nog veel meer sociale media. Simpel gezegd: sociale media zijn de media die wij gebruiken om sociaal te zijn. Uiteraard is Facebook het grote voorbeeld van een sociaal medium. De teller van het aantal leden gaat al richting 1 miljard, dat wil zeggen dat 1 op de 5 mensen op de hele wereld hiervan gebruik maakt.

Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers de inhoud verzorgen. Het proces loopt geheel vanzelf. Men zoekt elkaar op om vrienden te worden, te discussiƫren of simpelweg iets te delen.

external image social-media-icons-thumb1.jpgWat zijn sociale media nou eigenlijk?
Sociale media zijn online platformen die zich bevinden op het internet, het doel van deze sociale media is het sociaal zijn met andere mensen. Je kan je gegevens en informatie delen, maar ook foto's, video's en links delen. Het sociale gedeelte hiervan is dat je op elkaars update of post kan reageren, en zo hele gesprekken kan voeren.

Waarom sociale media?
Maar waarom zou je eigenlijk sociale media willen gaan gebruiken? Mensen vinden het blijkbaar leuk om hun gedachten of leuke dingen die ze tegenkomen te delen en hierbij reacties te krijgen. Ook het lezen van bezigheden of interesse vinden mensen interessant. Facebook heeft 750 miljoen leden waarvan er maar 400 miljoen actief zijn, maar wat is actief? Actief wordt beschouwd als een persoon minimaal een keer per 2 weken een update, verandering in profiel of reageert op andere posts. Dit betekent dat de rest of niks doet met zijn account of alleen maar observeert.

Welke sociale media zijn er allemaal?
Er zijn honderden soorten sociale media, hieronder een aantal voorbeelden van de meeste gebruikte sociale media:


external image facebook-icon.png?1304019441Facebook
Facebook is een internationaal sociaal netwerk platform waarbij het de bedoeling is dingen te delen met je vrienden. Dit kan door middel van foto's, tekstberichten en video's. Hiernaast heb je de optie om updates van andere mensen te 'liken', dit betekent dat je de update van deze persoon leuk vindt. Facebook heeft tegenwoordig 750 miljoen leden.


external image B_Twitter_Icon.jpgTwitter
Twitter is een microblogging website waarbij je tekstberichten kunt sturen met maximaal 140 tekens. Je kunt mensen volgen en gevolgd worden, het idee achter het volgen is, dat als ik iemand volg krijg ik alle berichten die deze persoon 'tweet'. Een tweet is een bericht op twitter die jij zelf of een andere persoon plaatst. Ook heb je bij twitter de optie om foto's te uploaden, bij twitter is het niet mogelijk om een video te uploaden. Twitter heeft 107 miljoen gebruikers, waarvan maar 27% van de gebruikers iedere dag inlogt.


external image 09LinkedInIcon.gif

LinkedIn

LinkedIn is een sociale media website dat gericht is op vakmensen. Je kunt hier een profielpagina aanmaken en hier jouw gegevens toevoegen, je kunt bijvoorbeeld een werkgever toevoegen, en hierbij zie je ook direct andere werknemers binnen jouw bedrijf. Je kunt dus jouw vrienden, contactpersonen, klanten, bedrijven en dergelijke toevoegen. Je kunt op LinkedIn je newerk uitbreiden maar ook in contact blijven met bestaande klanten, vrienden, collega's etc.