Voordelen en nadelen met betrekking tot privacy


privacy.jpgSociale media hebben voor- en nadelen met betrekking tot privacy. Het heeft veelal nadelen. Simpelweg is het delen van eigen gegevens niet verstandig. Als het blijft bij leeftijd, woonplaats, werk en / of school dan levert het nog geen grote problemen op. Maar het publiceren van het email adres en telefoonnummer kan al heel wat 'spam' opleveren. Adresgegevens in combinatie met tweets en facebook berichten kunnen al veel grotere problemen opleveren, met soms onverwacht grote gevolgen.

Privé (adres)gegevens publiceren van je zelf hoeft niet direct te lijden tot grote gevolgen. Vertel je in een Facebook bericht dat er een weekend weg gepland staat dan wordt het wel erg gemakkelijk gemaakt voor de inbreker.

‘Twitteren op reis, huis leeggehaald’
IMG(1).jpgIs je privacy nog wel gewaarborgd? En is het internet dan eigenlijk nog wel veilig? Websites worden gehackt, er wordt gefraudeerd en er wordt misbruik gemaakt van de goedheid van de mens. Natuurlijk lopen er genoeg kwaad willenden rond in deze digitale wereld, maar niet een ieder is zich hier van bewust. Wat is nu nog veilig, en wat niet? Ik zou zeggen: NIETS! Typ je eigen naam maar eens in op Google (privacy, ver te zoeken), en je zult merken dat er veel over je te vinden en te volgen is. Welkom in de openbare digitale wereld!
Wil je geld verdienen? Word een crimineel die de sociale netwerken afstruint om domme en naïeve mensen te volgen! Grote kans is dat je een soortgelijk bericht ziet als de volgende: “gezellig de aankomende week met het gezin op vakantie in Spanje”.

Letterlijk vertaald: “wij zijn de aankomende week weg zodat ons huis van top tot teen leeggehaald kan worden”.
Zijn zulke social media gebruikers nou echt zo dom? Of zijn de criminelen juist zo slim? Ik denk het eerste, want makkelijker kunnen deze mensen het niet maken voor de inbreker. Maar niet alleen het slachtoffer zit met het probleem, maar de gestolen telefoon, laptop en belangrijke documenten moeten ook weer gefinancierd worden, als dit al mogelijk is.

Natuurlijk ben je voor inbraken verzekerd, maar ook als je zelf aangeeft dat je niet aanwezig zult zijn in je huis? Ook de verzekeraar maakt zich druk over de actuele ontwikkelingen op de sociale media. Het volgende is te lezen op het web:
“Een verzekeraar waarschuwt ons voor de gevaren van het openbaar maken van gegevens over de vakantie op Hyves en Twitter. Op deze manier krijgen inbrekers informatie over huizen die voor een bepaalde periode onbewoond zijn.” **[1]**

Het delen van privacy gevoelige gegevens heeft dus vooralsnog nadelen laten zien. Het is ook mogelijk om op een slimme manier gebruik te maken van de sociale media en het internet. Een voorbeeld dat niet direct te maken heeft met privacy maar wel laat zien dat je naamsbekenheid kan creëren is Esmee Denters. Ze werd dankzij haar zelf geplaatste zang filmpjes op YouTube ontdekt door de muziekindustrie. Privacy gevoelige gegevens kunnen dus ook in positieve zin gebruikt worden.
[1] http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/38542-inbreken-met-behulp-van-hyves-en-twitter.html